Åk 4: Veckans ord till v. 15

Till fredag 14/4, veckan efter lovet.

Hej tomtegubbar slår i glasen (homonymer) 

julen är hela min släkt hos oss. Vi brukar ha släckt i huset när de kommer. I samma stund som vi hör ljudet av hjulen från bilarna tänder vi alla ljus.
Förra året hann inte min morbror hit i tid. Han kom när vi satt och åt gott från julbordet.
Vid midnatt brukar alla fortfarande vara kvar, inte en enda gäst har gått. Det är bara mamma som tar fram mer jäst och bakar mera bröd till alla.  

 Julen (högtid), släkt (familj), släckt (motsats till tänt), hjulen (hjulen på en bil), hann (att hinna till något), han (en manlig pronomen), gott (det smakar gott), gäst (någon man har på besök), gått (han har gått sin väg) , jäst (används vid bakning.)

Ord att stava, förstå och förklara:

Skottår: Det tar 365,25 dygn för jorden att röra sig runt solen. Därför har vi vart 4e år ett skottår med en extra dag. Det år när året har 366 dagar.

Nymåne: Från att månen har varit dold för oss och nu börja synas, en första månskära.

Fullmåne: När man kan se hela månen lysa.

Dygn: 24 timmar.

Ur: Ett verktyg som man mäter tid med. Det finns olika typer av ur, armbandsur, vattenur, solur, atomur, timglas och så vidare.

Årstider: Eftersom jordaxeln lutar skiftar det vilka delar av jorden som är nära solen vid olika tidpunkter. Lutningen gör att olika mycket av solens strålning når jorden på olika platser. När vår del av jorden lutar mot solen har vi sommar. När den lutar åt andra hållet har vi vinter. Om jorden inte hade lutat hade vi alltid haft samma årstid.

Det här inlägget postades i år 4. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *